UBA home

UBAnieuws
Over de UBA
Bibliotheken
Diensten
Collecties*
Kaarten
Digitale Bibliotheek

Informatiebalie
Zoeken
Reactie
 
De Kaartenzaal als ruimte


 


Toen de Universiteitsbibliotheek in 1880 gevestigd werd in het pand Singel 423 en het Nederlands Aardrijkskundig Genootschap haar boeken, atlassen en kaarten in de UB kon onderbrengen, werd een ruimte in het gebouw als 'Kaartenzaal' in gebruik genomen.

In 1932 moest de Kaartenzaal uitbreiden om het enorm gegroeide bestand te kunnen herbergen. Tussen 1960 en 1966 was de Kaartenzaal zelfs in het depot 'Ceres' gehuisvest, een slechte ervaring, die nog eens aan de dag legde hoe onafscheidelijk de kaarten en atlassen samenhangen met de collecties elders in de bibliotheek. In die periode, waarin de eerste full-time conservator drs. H. Sleurink de collecties beheerde, werden evenwel ruimte en middelen gevonden om de tot dan toe in mappen ondergebrachte collecties van een voor die tijd zeer moderne berging te voorzien.  Gebouw in 1880 Gebouw in 1920
  Zaal in de jaren twintig
1967 bracht een grote ommekeer in de ruimtelijke voorzieningen van zowel UB als Kaartenzaal. In het nieuwe gebouw aan Singel 425 kon een voor die tijd goed geoutilleerde kaartenzaal betrokken worden, hoewel een deel van de collectie moest achterblijven op 'Ceres'. In 1985 werd dit bestand, nadat jarenlang alsnog waardevolle zaken naar het Singel gehaald waren, overgebracht naar het IWO-depot in de Bullewijk. Op de Kaartenzaal werd het steeds meer dringen: tussen 1967 en 1989 verdubbelde zowel het aantal kaartenkasten als kaartbladen en het aantal naslagwerken en atlassen in de handbibliotheek verveelvoudigde. In de kelder van het hoofdgebouw werd voorlopig een berging ingericht voor het minder gebruikte materiaal.

Gebouw in 1920
Zaal in de jaren vijftig  Gebouw in 1920
  Zaal in de jaren zeventig

  Gebouw in 1920
  Zaal van 1996
Terug naar boven Laatste wijzigingen: 4 februari 1997
Redactie: Jan Werner, e-mail:werner@uba.uva.nl