UBA home

UBAnieuws
Over de UBA
Bibliotheken
Diensten
Collecties*
Kaarten
Digitale Bibliotheek

Informatiebalie
Reactie
Zoeken
 
RaadplegenOp de Kaartenzaal kan men de verzameling van oude en moderne geografische kaarten en plattegronden raadplegen. Behalve de collectie van de Universiteitsbibliotheek is op de Kaartenzaal de belangrijke verzameling van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (K.N.A.G.) ondergebracht.

De collecties staan primair ten dienste van onderwijs en onderzoek binnen de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast vormen zij als onderzoekscollectie tevens een bron voor wetenschappelijk onderzoek voor vele andere gebruikers uit binnen- en buitenland. Van oude kartografische documenten zijn veelal reprodukties aanwezig. De moderne topografische kaartwerken bieden in combinatie met de ter plekke aanwezige plaatsnamenregisters de mogelijkheid om de geografische locatie van moeilijk vindbare plaatsen vast te stellen.

Op de Kaartenzaal zijn voorts atlassen van uiteenlopende aard ter inzage beschikbaar. Er staan 20 globes opgesteld. Er bevindt zich een speciale regionale- en onderwerpscatalogus voor kaarten op de Kaartenzaal. Alle titels van de boeken en atlassen zijn opgenomen in de geautomatiseerde catalogus. Kaarten zijn nog beperkt, maar in toenemende mate online vindbaar. De handboekerij op de Kaartenzaal omvat specialistische literatuur op het gebied van de moderne en historische kartografie. Voor reference-doeleinden zijn er handboeken, gidsen, bibliografieŽn en catalogi van andere collecties in binnen- en buitenland. Het grootste deel van de boeken en atlassen moet op de Kaartenzaal opgevraagd worden uit het aangrenzende magazijn, waaruit zij direkt beschikbaar zijn. Kaarten en atlassen kunnen niet worden uitgeleend, raadpleging dient ter plaatse te gebeuren. Sommige boeken kunnen slechts in bijzondere gevallen met toestemming van de

 
Terug naar boven Laatste wijzigingen: 4 februari 1997
Redactie: Jan Werner, e-mail:werner@uba.uva.nl