UvA-logo De Geographia van Ptolemaeus, uitgegeven in VenetiŽ, 1511

Liber geographiae cum tabulis et universali figura et cum additione locorum quae a recentionibus reperta sunt.
Venetiis per Jacobum Pentium de Leucho 1511.
Met 28 kaarten in houtsnede in tweekleurendruk (+ 7 kaarten en 2 prenten in kopergravure), gedrukt in 2 kleuren, in 1 (recente) lederen band ; 43,5 x 29,5 cm.
Burger, Geographie en reizen p. 1 [1]; NordenskiŲld, Facsimile-atlas 10; Sijmons, Catalogue of atlases 279.
* 1802 A 7 [Remonstrantse Kerk Amsterdam]

Als tweede voorbeeld van Ptolemaeus' Geographia is de Venetiaanse uitgave uit 1511 uitgekozen. Auteur was Bernardus Sylvanus. Nieuw was de kritische houding tegenover de traditionele gegevens van Ptolemaeus, die voorheen onaantastbaar leken. Weliswaar zijn Sylvanus' verbeteringen in vele gevallen niet zo geslaagd; zij leidden meermaals tot inconsequente resultaten in tekst en kaarten. Verdienstelijke bijdragen op mathematisch vlak werden geleverd door Johannes Cotta. De regionale kaarten zijn iets bijgewerkt. Veel interessanter is echter de extra wereldkaart, die op een eigenzinnige wijze in hartvormige projectie is uitgevoerd. De eerste ontdekkingen in de Nieuwe Wereld zijn nu in beeld gekomen. Het is de tweede gedrukte kaart die aan de recente ontdekkingen aandacht besteedt. Het bestaan van een echt nieuw continent durfde Sylvanus nog niet toe te geven; zijn kaart laat nog steeds de mogelijkheid open via West-IndiŽ door te varen en in Japan en Oost-IndiŽ te komen.
In VenetiŽ had de houtsnedetechniek een hoog peil bereikt. Het was in deze periode een echte 'houtsnedestad'. Zo werden ook de kaarten van deze uitgave in houtsnede vervaardigd. Een technische nieuwigheid in de geschiedenis van de kartografische reproductietechniek was het toepassen van tweekleurendruk. De zwarte tekstletters werden gemonteerd in het houtblok. De rode tekstletters werden gedrukt met een afzonderlijke, tweede drukgang. Dit exemplaar bevat een aantal toegevoegde regionale kaarten in kopergravure, afkomstig van Gastaldi, Zaltieri en Forlani.