UvA-logo Kaart van de Azoren, 1584

Meer details: 691 kb

verso:

Meer details: 658 kb

Ašores Insulae.
Schaal [ca. 1:1.700.000].
[Antwerpen : Plantijn, 1584].
1 kaart : kopergravure, handgekleurd ; 30 x 43,5 cm, met kader 32,5 x 46,5 cm.
In cartouche linksboven: 'Privilegio Imp. et Reg. Maiest. necnon ordinum Belgicor. ad decennium'.
In cartouche linksonder: 'Has insulas perlustravit summÓque diligentia accuratissimŔ descripsit et delineavit Ludovicus Teisera Lusitanus, Regiae Maiestatis cosmographus. Anno a Christo nato, M.D.LXXXIIII'.
Verso: Franse tekst, signatuur 14.
Uit: ThÚÔtre de l'Univers 1587.
Van den Broecke, Ortelius atlas maps 24; Karrow, Mapmakers sixteenth century 1/11; Koeman, Atlantes Neerlandici Ort 18 [95]; Meurer, Fontes 95.
* Kaartenzl 33-20-19 / 10839M [KNAG].

Nadat vˇˇr hem de Carthagers, de Noormannen en de Arabieren deze eilanden al hadden aangedaan, werden zij herontdekt door de Portugees Gonzalo Velho Cabral in 1431/32. Ze werden ook wel 'Vlaamse Eilanden' genoemd als gevolg van een vrij omvangrijke immigratie van kolonisten uit de Nederlanden. Dit gebeurde nadat de koning van Portugal het eiland Fayal aan zijn tante Isabella, de moeder van Karel de Stoute had afgestaan.
De Portugese kartograaf Luis Teixeira, een jezu´et, stamde uit een oud kaartmakersgeslacht. Uit de contacten tussen Teixeira en Ortelius kwam in 1582 een losse gedrukte kaart voort, die door Teixeira van het hoofdeiland Teršera was vervaardigd. Vervolgens leverde deze relatie de hier besproken, in het Theatrum opgenomen vroegste gedrukte kaart van de Azoren op. Hij kwam voor het eerst voor in de Latijnse editie uit 1584. Sedertdien treffen we dit pionierswerk van Teixeira ongewijzigd in alle edities aan. Zoals de aanwijzing in de cartouche rechtsboven vermeldt, is voor de lengteaanduiding van deze kaart uitgegaan van de eerste westelijke meridiaan van Ptolemaeus, lopend langs de 'Isolae Fortunatae', te identificeren met de Kanarische Eilanden.