UvA-logo Kaart van Frankrijk, 1570

Meer details: 802 kb

verso:

Meer details: 645 kb

Galliae regni potentiss. nova descriptio / Ioanne Ioliveto auctore.
Schaal [ca. 1:3.700.000].
[Antwerpen : Van Diest, 1570].
1 kaart : kopergravure, handgekleurd ; 32 x 48,5 cm, met kader 34,5 x 50 cm.
Verso: Franse tekst, signatuur 20.
Uit: Théâtre de l'Univers, 1587.
Van den Broecke, Ortelius atlas maps 34; Karrow, Mapmakers sixteenth century 1/14; Koeman, Atlantes Neerlandici Ort 1A-1D [9]; Meurer, Fontes 9.
* Kaartenzl 32-07-48 / 4961M [KNAG].

Voordat in 1594 Maurice Bouguereau het Theatre François, de eerste atlas van Frankrijk liet verschijnen, bevatte het Theatrum van Ortelius al diverse kaarten van Frankrijk. De eerste editie bood deze overzichtskaart van het land, tezamen met zes regionale kaarten op drie bladen. Door de haast die Bouguereau had met het publiceren van zijn atlas, moest hij voor zijn zeventien kaarten tellende atlas terugvallen op acht kaarten van Ortelius (en vier van Mercator). De kaart van Jean Jolivet was oorspronkelijk in 1560 verschenen, gedrukt van vier houtblokken. De grote vervorming die Jolivets kaartbeeld kenmerkt is begrijpelijk wanneer we bedenken dat Jolivet al een aantal aparte regio's van Frankrijk in de periode daarvoor had gekarteerd. Het aaneenpassen van deze en andere onderling ongelijksoortige en vervormde kaarten leverde bij een compilatie onvermijdelijk een optelsom van afwijkingen op.
Ortelius heeft de kaart tot in vele details nagevolgd en teruggebracht naar een voor zijn Theatrum passend formaat. Tot diep in de zeventiende eeuw had Jolivets kaart invloed. Nadat heel even een vervangende kaart, een reductie van de kaart van Guillaume Postel, op het toneel was verschenen (Van den Broecke 35), die niet in de reguliere uitgaven van het Theatrum voorkomt, introduceerde Johannes Baptista Vrients in zijn latere edities van het Theatrum een sterk verbeterde kaart. Dat was een rechtstreekse copie van de kaart door Petrus Plancius, die Vrients al eerder, in 1592 had gepubliceerd.