UvA-logo Kaart van de Ligurische kust bij Genua, 1608

Meer details: 887 kb

Serenissimae reipublicae Genuensis ducatus et dominii nova descriptio.
Schaal [ca. 1:750.000].
[Antwerpen : Vrients, 1608].
1 kaart : kopergravure ; 37 x 51,5 cm, met kader 39,5 x 54 cm.
Opdracht in cartouche linksonder: 'Molto Ill.re Sig.r Antonioto Sivori gentilhuomo Genovese. Conviene ŗ V.S. piu che ŗ nessun 'altro la dedicatione della Liguria, come quella dalla quale ne ho hauuto il lume, & come affettionata meritamente alla sua Patria, pero ŗ V.S. humilmente la dedico, in Anversa a 29. Agosto 1608. D.V.S. molto Ill.re aff.mo Ser.e Gio. Bat.ta Vrints'.
Verso: blank, handgeschreven paginanummer 81.
Uit: Theatrum Orbis Terrarum 1609?
Van den Broecke, Ortelius atlas maps 126; Koeman, Atlantes Neerlandici Ort 38 [155]; Meurer, Fontes 155.
* Kaartenzl 33-03-31 / 8790M [KNAG].

Deze kaart beeldt niet alleen Italiaans gebied af maar hij ademt ook qua stijl een Italiaanse geest. Aangezien hij pas in late edities van Vrients' Theatrum-uitgaven verscheen, is het een kaart waarmee Ortelius zelf niet meer van doen had. Wel had Ortelius al contacten met ItaliŽ. Zoals ook de andere door Vrients nieuw in het Theatrum opgenomen kaarten laat hij een modernere stijl zien maar is hij daardoor ook minder goed in de kaartenreeks geÔntegreerd qua vormgeving. Dit neemt niet weg dat de kaart van het kustgebied van Genua een aantrekkelijke gravure geworden is die, net als de meeste zestiende-eeuwse Italiaanse kaarten in kopergravure, een luchtige transparantheid vertoont. Het is de zeldzaamste van de toch al zeldzame door Vrients geÔntroduceerde kaarten.
De grondslag voor deze kaart moet gezocht worden in het werk van Giovanni Antonio Magini, de grote Italiaanse geograaf en kartograaf, wiens complete serie regionale kaarten van ItaliŽ in 1620 in druk zou verschijnen. Daarmee was de eerste atlas van ItaliŽ geboren. In 1597 waren daarvan 25 bladen beschikbaar, waaronder het oostelijk en westelijk deel van de Ligurische kust. Deze twee bladen werden evenwel door nieuwe kaarten vervangen in de voltooide serie van 1620.
In de merkwaardige symmetrie van de kaart is nog de combinatie van die twee oorspronkelijke basiskaarten te herkennen. Opvallend is de wijdlopige, niet in het Latijn maar in het Italiaans gestelde opdracht aan Antoniotto Sivori, een Genuees edelman.