UvAlogo De Nederlandse Leeuw
Een gids voor biografische gegevens van Nederlanders
alleen illustratie

In dit bestand vindt u bronnen voor biografische gegevens van Nederlanders, aanwezig in de Universiteitsbibliotheek, Singel 425, Amsterdam, of te raadplegen via Internet.
Er wordt voornamelijk verwezen naar bronnen van na 1900.

Voor biografische informatie over personen uit de hele wereld is het World Biographical Information System een database met gegevens over 5 miljoen personen uit de hele wereld vanaf het begin der tijden. In 1982 al is de uitgever begonnen met het microficheren van 8600 biografische woordenboeken in 40 talen, daterend vanaf de 16e eeuw. Het resulteerde in regionaal geordende microfiche-archieven, met titels als Biografisch Archief van de Benelux. In 2004 is begonnen met het digitaliseren van al deze informatie en een aantal regio’s is nu beschikbaar.
Bij de UvA is inmiddels de index op alle namen raadpleegbaar en de volledige teksten van de delen 1 en 2 van het Biografisch Archief van de Benelux (BAB). Het Biografisch Archief van de Benelux, deel 1 (BAB I) bevat de volledige tekst van 123 biografische woordenboeken uit Nederland, Belgie en Luxemburg, verschenen tussen 1581 en 1938. Deel 2 (BAB II) bevat de volledige tekst van 65 biografische woordenboeken uit Nederland, Belgie en Luxemburg, verschenen tussen 1920 en 1998. Het zijn twee van de vele landenarchieven in het World Biographical Information System en de enige die voor de UvA in volledige tekst beschikbaar zijn. Voor andere landenarchieven bent u dus nog aangewezen op de microfiches. Deze zijn grotendeels op het Informatiecentrum van de UB onder signatuur 920 R. De index maakt het mogelijk de juiste microfiche te traceren.

Met behulp van onderstaand overzicht kunt u klikken naar de voor u relevante rubrieken. De bronnen zijn gerangschikt volgens het indelingssysteem van de Nederlandse Basisclassificatie. Sommige zijn opgenomen in meer dan één rubriek.


U kunt zoeken in de volgende rubrieken:

Samenstellers: Lidie Koeneman en Betty van Wonderen.
Vragen, opmerkingen en andere reacties graag naar: a.a.koeneman@uva.nl.
Laatst gewijzigd: 30 oktober 2006